Wat is paintball? - Paintball Jungle Amsterdam

Wat is paintball?

“Uitgerust met een masker, camouflage pak en een paintballmarker sluip je door een Vietnamees vissersdorp. Jouw missie is om samen met je teammaten dit dorp te trotseren en in handen te krijgen. Voorzichtig sluip je dichterbij, maar opeens wordt je onder vuur genomen door twee tegenstanders die zich hebben verschanst in een uitkijktoren. Je roept om hulp, maar het is te laat..”

Nee, dit is geen scène uit een actiefilm maar iets wat dagelijks voorkomt op het spannendste paintballpark van Nederland, Paintball Jungle in de buurt van Amsterdam.

Geschiedenis

Net als veel andere vormen van sport en spel komt paintball oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Al vanaf de introductie in Nederland hebben de initiatiefnemers van Paintball Jungle zich bezig gehouden met deze aantrekkelijke en actieve vorm van vrijetijdsbesteding. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de start van Paintball Jungle in 1989.

Paintball in het kort

Paintball, het spel met verfkogels, is geschikt voor jong en oud. Dit strategische spel wordt gespeeld op een woest en natuurrijk terrein, voorzien van diverse hindernissen, bosjes, struiken en hutten. De deelnemers, gekleed in camouflageoveralls, worden verdeeld in twee teams. Het doel van dit spel verschilt per missie en is afhankelijk van het veld waar u op speelt. Dit kan bijvoorbeeld het veroveren van de vlag van de tegenstander, het beschermen van ‘de president’ of het innemen van een vijandelijk fort. De vijand wordt uitgeschakeld met paintballs, speciale met gelatine gevulde balletjes die milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar zijn. Elk spel duurt ongeveer twintig minuten en staat onder leiding van een marshall.

Voorbereiding

Veiligheid staat bij Paintball Jungle hoog in het vaandel. Daarom krijgt u na aankomst op onze schitterende locatie eerst een uitgebreide instructie over het spel, de uitrusting en de veiligheidsregels door één van onze gekwalificeerde medewerkers. Daarna ontvangt u de benodigde uitrusting en worden de teams ingedeeld. Voordat u aan het daadwerkelijke spel begint krijgt u eerst nog de kans om uw semi-automatisch paintballgeweer op onze schietbaan te testen.

Het spel

De regels zijn simpel. Als een van de deelnemers door een verfkogel van het andere team wordt geraakt is dit een “hit”. De getroffene zal het speelveld verlaten. Door het uitschakelen van de tegenstander kan op een strategische manier jacht worden gemaakt op de vlag. Maar overwicht in het spel betekent niet direct dat je de winnaar wordt! Een foutieve beslissing in de organisatie of een onoplettendheid van een van je teamgenoten kan ervoor zorgen dat je afscheid moet nemen van enkele strijdkrachten. Je moet je terugtrekken. Door middel van improvisatie, het aanvallen vanuit een onverwachte hoek en het verrassen van je tegenstander is het mogelijk om je doel alsnog te bereiken. Het team dat als eerste de vlag van de tegenpartij verovert, is de winnaar. Op een dag, middag of avond worden meerdere rondes gespeeld. Zo krijgen de deelnemers die al vroeg de strijd hebben moeten opgeven nogmaals de kans zich te bewijzen.

Paintball is een spannend spel. Deelnemers die in het wilde weg en op eigen houtje op pad gaan, zullen het niet redden. Er is meer voor nodig om dit spel te winnen. Strategie, creativiteit en overleg met teamgenoten, dit alles vormt de basis voor een goed resultaat. Na de instructies van de marshall zal elk team een plan maken om de tegenpartij uit te schakelen.

Onze speelvelden

Broken City
Ghost Town
Jungle Trail
Kwai Bridge
Tournament Paintball
Battle Trenches
Mu Nung Kai Village
Camp Harlem
Fuel Dump
Fishermans Warf